Bevaring og restaurering


Restaurering av natur vil bli et avgjørende verktøy for å stanse og reversere tapet av naturmangfold. Dette har blitt anerkjent av FN, som har erklært 2021-2030 for verdens tiår for restaurering. 

 

Det overordnede målet

Dagens utstrakte treplantasjer produserer tømmer, men har mistet så og si alle andre funksjoner. Monokulturer av trær er ikke det samme som skog; de huser færre arter, og lagrer mye mindre karbon.

Naturrestaurering er et tiltak som gjøres for å reparere og forbedre natur og økosystemer som har blitt ødelagt eller forstyrret av menneskelig aktivitet, og det overordnede målet med restaurering er å gjenskape et fungerende økosystem med naturlig tilhørende arter. 

Restaurering søker å gjenopprette en naturlig tilstand i skogen. Foto: NOA

Små reservater

Mangelen på store, sammenhengende skogområder er et stort problem i dagens skogforvaltning. Over halvparten av naturreservatene i Norge er mindre enn 1 kvadratkilometer og ligger langt fra hverandre. Med så lite plass blir reservatene for små til at skogens naturlige dynamikk og prosesser kan finne sted, og dermed oppfyller de ikke sitt formål; å ta vare på truet natur og arter.

Men gjennom å restaurere omkringliggende skog og dermed øke arealet på reservatene, og ved skape robuste korridorer mellom områdene, vil det igjen kunne bli plass til et stort og variert artsmangfold. Tillater vi skogen å vokse naturlig vil artene i den opprinnelige skogen kunne forflytte seg, og på den måten kan innbyrdes kontakt mellom små-populasjoner av arter styrke artenes levedyktighet.

En sunn skog har et variert og fleraldret artsmangfold. Foto: Daniel Pedersen

Stort potensiale

Det viktigste tiltaket vi kan gjøre for å ta vare på våre artsrike gammelskoger er å la de være i fred. Det er langt mer kostbart og tidkrevende å skulle gjenskape et økosystem som bruker flere hundre år på å hente seg inn igjen. Restaurering bør derimot brukes for å komplettere eksisterende naturverdier, og knytte sammen de “øyene” vi har med livskraftige habitater og bestander.

En ensaldret granplantasje vil mangle både variasjon i treslag og alder, samt variasjon i død ved. Restaurering av skog handler om å etterligne naturlig skogdynamikk, og dette kan gjøres ved å reintrodusere død ved eller arter i områder hvor de tidligere har forekommet. 

Potensialet for å nå nasjonale og internasjonale mål om bevaring av biologisk mangfold er stort om forvaltningen er villig til å endre prioriteringer. Gjennom å etterligne gammelskogens naturlige dynamikk kan endeløse monokulturer av gran og furu igjen forvandles til artsrike og varierte økosystemer. 

 Marka

I Nordmarka finnes det fortsatt små lommer med truede arter, og med litt hjelp vil de kunne etablere seg lenger sør i Marka hvor de tidligere har forekommet. NOA har sendt inn et forslag til Oslo kommune om hvordan dette kan gjøres i praksis.
Les mer om restaureringsprosjekter “Sammenhengende Villmark” her.

 

Norsk skogforvaltning